Вход | Регистрация

Отворен Парламент

граждански гласове

Фредерѝк Бастиа̀ за закона и моралаФредерѝк Бастиа̀ за закона и морала

Когато Законът и Моралът си противоречат, гражданинът се изправя пред жестокия избор или да се откаже от представата си за Морал, или да престане да спазва Закона.

Фредерѝк Бастиа̀

Всички
 • На фокус: Почти половината от избирателите са гласували с преференции за общински съветници

  Отворен парламент | понеделник, 16 ноември 2015

  На 25-ти октомври 2015 г. бяха проведени избори за местна власт в страната. Избрателите имаха право да пренаредят партийните листи за общински съветници във всяка община, използвайки възможността за преференциално гласуване.

  Екипът на Институт за развитие на публичната среда обобщи данните от официално публикуваните протоколи на всички ОИК, за да анализира преференциалното гласуване в страната. Съгласно тях общият брой на действителните гласове за избор на общински съветници е 2 833 605. Своето право на преференциално гласуване са употребили общо 1 334 200 избиратели. Така, хората предпочели определен кандидат в партийните листи, представляват 47,08 % от действителните гласове за общински съветници.
  Прочетете цялата публикация
 • Граждански дневен ред: Окончателни резултати от мониторинг на средствата за медии в кампанията за местни избори 2015 г.

  Отворен парламент | сряда, 04 ноември 2015

  По време на предизборната кампания за местни избори 2015 г., Институтът за развитие на публичната среда направи мониторинг на изпълнението на изискванията в Изборния кодекс за обявяване на оферти за отразяване и публикуване на информация за сключени договори между медиите и участниците в изборите. 

  Публикуваме окончателните резултати от мониторинга, обхванал сайтовете на 43 медии – електронни и печатни - 5 телевизии, 4 радиостанции, 18 вестника и 16 информационни сайтове и агенции. В мониторинга са включени 12 регистрирани за местните избори политически партии и коалиции - всички парламентарно-представени политически сили (НФСБ и ВМРО са с отделни регистрации, а Български Демократичен Център се отдели от България без Цензура), както и получилите повече от 1% на проведените миналата година парламентарни избори Движение 21 и Глас Народен.
   
  Прочетете цялата публикация
 • На фокус: Кои са местата с най-голям брой недействителни гласове за общински съветници?

  Институт за развитие на публичната среда | петък, 30 октомври 2015

  На 25-ти октомври 2015 г. бяха проведени местни избори и национален референдум. Веднага след изборния ден и с първите сканирани протоколи на секционните избирателни комисии, бяха дадени редица политически заявки за касиране на резултатите по места. 

  Екипът ни реши да покаже кои са местата, където има най-много недействителни гласове за общински съветници. Обработихме данните от официалните протоколи на 265-те общински избирателни комисии в страната в частта гласували според подписите, положени в избирателните списъци, действителни гласове за общински съветници и недействителни гласове.   
  Прочетете цялата публикация
 • На фокус: Сравнение на участието на местни избори и референдум по общини

  Институт за развитие на публичната среда | четвъртък, 29 октомври 2015

  На 25-ти октомври 2015 г. бяха проведени местни избори и национален референдум.

  Екипът ни реши да покаже разликата между гласувалите за общински съветници и тези, гласували на националния референдум. Обработихме данните от официалните протоколи на 265-те общински избирателни комисии в страната в частта гласували според подписите, положени в избирателните списъци и действителни гласове за общински съветници и национален референдум.
  Прочетете цялата публикация
 • Граждански дневен ред: Резултати от мониторинг на средствата за медии в кампанията за местни избори 2015 г.- трета част

  Отворен парламент | петък, 23 октомври 2015

  Институтът за развитие на публичната среда продължава мониторинга на изпълнението на изискванията в Изборния кодекс за обявяване на тарифите за отразяване и публикуване на информация, свързана с отразяването на кандидатите за участие в местните избори през октомври, 2015 г.

  Наблюдението обхваща сайтовете на 43 медии – електронни и печатни - 5 телевизии, 4 радиостанции, 18 вестника и 16 информационни сайтове и агенции. В мониторинга са включени 12 регистрирани за местните избори политически партии и коалиции - всички парламентарно-представени политически сили (НФСБ и ВМРО са с отделни регистрации, а Български Демократичен Център се отдели от България без Цензура), получилите повече от 1% на проведените миналата година парламентарни избори Движение 21 и Глас Народен.
  Прочетете цялата публикация
 • На фокус: Кметове "многомандатници"

  Отворен парламент | четвъртък, 22 октомври 2015

  С наближаване на изборния ден зачестиха медийните диспути между кандидатите да заемат кметските постове в редица общини. Настоящи и кандидати за бъдещи кметове спорят за условията на живот в техните общини и плановете за тяхното подобряване.

  В тази връзка екипът на блога “Отворен парламент” обработи данните от местните избори през 2003 г., 2007 г. и 2011 г. , както и частичните избори, проведени по места, за да представи общините, чиито кметове са най-подкрепяни от избирателите и са се задържали продължително на своите постове.
  Прочетете цялата публикация
 • Граждански дневен ред: Резултати от мониторинг на средствата за медии в кампанията за местни избори 2015 г.- втора част

  Отворен парламент | вторник, 13 октомври 2015

  Институтът за развитие на публичната среда продължава мониторинга на изпълнението на изискванията в Изборния кодекс за обявяване на тарифите за отразяване и публикуване на информация, свързана с отразяването на кандидатите за участие в местните избори през октомври, 2015 г.

  В наблюдението са включени сайтовете на 43 медии – електронни и печатни - 5 телевизии, 4 радиостанции, 18 вестника и 16 информационни сайтове и агенции. Мониторингът обхваща 12 регистрирани за местните избори политически партии и коалиции - всички парламентарно-представени политически сили (НФСБ и ВМРО са с отделни регистрации, а Български Демократичен Център се отдели от България без Цензура), получилите повече от 1% на проведените миналата година парламентарни избори Движение 21 и Глас Народен.

  Прочетете цялата публикация
 • Граждански дневен ред: Резултати от мониторинг на средствата за медии в кампанията за местни избори 2015 г.- първа част

  Отворен парламент | понеделник, 05 октомври 2015

  Институтът за развитие на публичната среда прави мониторинг на изпълнението на изискванията в Изборния кодекс за обявяване на тарифите за отразяване и публикуване на информация, свързана с отразяването на кандидатите за участие в местните избори през октомври, 2015 г.

  Прегледани са сайтовете на 43 медии – електронни и печатни - 5 телевизии, 4 радиостанции, 18 вестника и 16 информационни сайтове и агенции. Наблюдението обхваща 12 регистрирани за местните избори политически партии и коалиции - всички парламентарно-представени политически сили (НФСБ и ВМРО са с отделни регистрации, а Български Демократичен Център се отдели от България без Цензура), както и получилите повече от 1% на проведените миналата година парламентарни избори Движение 21 и Глас Народен. Прочетете цялата публикация
 • Граждански дневен ред: Публикуват ли медиите тарифите си за отразяване на предизборната кампания преди местните избори?

  Отворен парламент | четвъртък, 17 септември 2015

  Институтът за развитие на публичната среда прави мониторинг на изпълнението на изискванията в Изборния кодекс за обявяване на тарифите за отразяване и публикуване на информация, свързана с отразяването на кандидатите за участие в местните избори през октомври, 2015 г.

  Прегледани са сайтовете на 42 медии – електронни и печатни - 5 телевизии, 4 радиостанции, 18 вестника и 15 информационни сайтове и агенции.
  Прочетете цялата публикация
 • Граждански дневен ред: Има ли "отлив на изборни туристи” след административните проверки?

  Отворен парламент | петък, 11 септември 2015

  В края на месец юни Институт за развитие на публичната среда публикува карти, показващи резултатите от обработени данни на ГД ГРАО относно регистрациите по постоянен и настоящ адрес за периода февруари - април, 2015 г.

  Анализът на данните показа, че Софийска област е на 3 място по увеличение на броя регистрации по настоящ адрес за периода февруари-април 2015 г. в сравнение със същия период на 2014 г. Нарастването е 4.3 пъти.

  В Община Горна Малина има 1 017 нови регистрации за изследания период на 2015 г. (февруари - април), срещу 53 за миналата година. Това я нарежда на седмо място сред общините, засегнати в най-голяма степен от ‘изборен туризъм’. В общината по настоящ адрес живеят общо 5 325 души.

   
  Прочетете цялата публикация

Първа · Предна · 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · Следваща · Последна